7 anledningar till varför du ska köpa en motorcykel

Om

7 anledningar till varför du ska köpa en motorcykel

Vissa människor åker motorcykel enbart för skojs skull, andra pendlar till jobbet. Oavsett vilket syfte du har, så finns det massor av anledningar till varför du bör köpa en motorcykel.

Motorcyklar används ofta som en boxningssäck i det moderna samhället. Enligt hatarna så är motorcykelåkning för farligt, för dyrt, för vidrigt, för bullrigt och dåligt för miljön.

Verkligheten är att motorcykelåkning är mycket missförstått. Motorcyklar kan öppna upp en värld av praktiska och känslomässiga möjligheter. Och sluta titta på ”Sons of Anarchy” – vi är inte alla fredlösa och kriminella. Nu är det perfekta tillfället att köpa en motorcykel.

Här är sju skäl till varför du bör ge dig ut på motorcykelåkning.

Yamaha YZF
Yamaha YZF

1. Det är billigare än att köra bil

En av de mest sålda motorcyklarna under 2022 var Yamaha Tenere 700. Den har en prislapp på cirka 140 000 och har en genomsnittlig bränsleförbrukning på cirka 5,2 l/100 km.

Motorcyklar är billigare att serva (delvis för att du kan göra det själv), delar är lättare att få tag på och motorcyklar håller i allmänhet längre än bilar. Om du behöver en bil är det bra – köp en billig för daglig körning och spendera resten av din budget på en motorcykel. Citera gärna den här artikeln i nästa argument med din partner.

KTM 1290 Super Duke R
KTM 1290 Super Duke R

2. Motorcyklar tar mindre plats

När vi växte upp i en familj på sex, hade vi alltid två bilar. Men när jag och mina tre syskon också började köra, så växte vår flotta plötsligt till sex bilar. Det är rimligt att säga att våra grannar inte var överlyckliga. Men tänk om vi sålde våra bilar och körde motorcykel istället? Föreställ dig utrymmet på gatan och på uppfarten?

Det är ett extremt exempel, men för många, särskilt innerstadsbor, är utrymmet en värdefull vara – även en bil kan vara ett riktigt problem att parkera varje dag. Så sluta köra bil och köp en motorcykel i stället. Den passar nästan var som helst – även i ditt sovrum om du så önskar. Motorcyklar kan också parkeras på trottoaren, så du kommer aldrig att behöva kämpa för att hitta en parkering.

Kawasaki GPz900R
Kawasaki GPz900R

3. Du kommer fram snabbare

Här är ett scenario – du sitter i din bil och fastnar i trafiken med bilar stötfångare till stötfångare. Du är redan sen till jobbet, och ingen hjälp har du av Google-maps för att ta dig dig dit snabbare. Bilen bredvid dig försöker trycka sig in, och då kommer Nickleback på radion.

När du långsamt bygger upp dig till ett vulkaniskt raseri, så smyger en motorcyklist upp i mitten av de två körfälten, kör hela vägen längst fram i raden av bilar. Om du inte vet hur det här känns, så gå och hitta en vägg och slå huvudet mot den. Fast när du hittar en vägg kommer den motorcyklisten redan att sitta vid sitt skrivbord och vara inne på sin andra kopp kaffe.

Ducati Superleggera
Ducati Superleggera

4. Det är den ultimata formen av social distansering

I världen efter Covid så kommer social distansering att bli en tävlingssport. Men motorcyklister har tagit avstånd redan sedan de började åka motorcykel. En av de stora fröjderna med att köra motorcykel är att komma bort från massorna och gå vilse i sitt eget sällskap.

Med hjälm, handskar, jacka, byxor och stövlar är du väl skyddad från alla bakterier eller virus, och 1,5 meters regeln är given – om någon kommer närmare än så är förmodligen Covid den minsta oron.

KTM Adventure
KTM Adventure

5. Det kommer att göra dig häftigare (och mer attraktiv)

Med risk för att låta ytlig så gör motorcykelkörning dig häftigare. Okej, visst häftig-faktorn är subjektivt, och jag har inga direkta data som bevisar det. Men varför tror du att de kallar Steve McQueen för ”King of Cool”? Hur är det med James Dean? Modellen och TV-presentatören Kate Peck åker motorcykel – hon är häftig också, eller hur? Ja så är det bara, motorcykelåkning gör dig häftigare.

Och attraktiviteten? Tja, tro det eller ej, men någon har faktiskt gjort en studie om detta. Carole Nash Insurance bad en gång 1000 vuxna att betygsätta utseendet hos det motsatta könet när de var klädda i motorcykelkläder. Studien visade att, fem av sex gånger, så var motorcyklister mer attraktiva än bilförare.

Motorcyklister visade sig också vara ”äventyrligare”, ”modigare” och ”roligare”. Så motorcyklister är häftiga, attraktiva och äventyrliga – ganska så bra incitament, eller hur? Jag tycker dock också att schackspelare är häftiga, så du kanske inte tar mina ord på allvar.

BMW R1250GS Adventure
BMW R1250GS Adventure

6. Motorcykelåkning är bra för kropp och själ

Att åka motorcykel är mycket bättre för hälsan än att köra bil. När du kör motorcykel så är din kropp naturligt mer aktiv än den sitter i en bil. Motorcykelåkning är också bra för den mentala hälsan – det finns inget som en tvåhjuling och en öppen landsväg för att lugna själen. Och vetenskapen har bevisat det.

Under 2019 finansierade Harley-Davidson en studie av UCLA som gav följande resultat:

  • Att åka motorcykel minskade hormonella biomarkörer för stress med 28%.
  • Att åka motorcykel i 20 minuter ökade i genomsnitt deltagarnas hjärtfrekvens med 11 procent och adrenalinnivåerna med 27 procent – ​​i likhet med lätt träning.
  • Sensoriskt fokus förstärktes när man körde motorcykel jämfört med bilkörning, en effekt som också observerades hos de som mediterade jämfört med de som inte mediterade.
  • Förändringar i studiedeltagarnas hjärnaktivitet under motorcykelåkning antydde en ökning av vakenhet som liknar effekten av att dricka en kopp kaffe.

Om du fortfarande tror att motorcykelåkning inte kan ge dig ett bra träningspass, så åk 30 minuter på en motocrossbana och hör sen av dig till mig. Jag ska fixa isbadet.

Harley-Davidson FXDWG Dyna Wide Glide
Harley FXDWG Dyna Wide Glide

7. Det är säkrare än du tror

Vissa människor älskar att hata motorcyklar, och en av de största anledningarna är säkerheten. Hur många gånger har du fått höra av dina föräldrar, vänner, partner eller Anna, grannen på andra sidan gatan att motorcykelåkning är farligt?

Sanningen är att motorcykling är farligt. Men det är säkrare än många kanske tror – förutsatt att du gör rätt saker. Säkerhetstekniken på motorcyklar har gått framåt med ljushastighet de senaste åren. Saker som ABS, antisladdsystem och stabilitetskontroll är nu vanliga och är designade speciellt för motorcyklar.

Skyddskläder har också kommit långt, och en bra uppsättning med säkerhetsutrustning kan inte underskattas. Den största faran på vägen är andra trafikanter. Men med en god dos sunt förnuft, och situationsmedvetenhet, så kan du minska riskerna betydligt.

Hoppa aldrig på en motorcykel utan rätt träning, utbildning och kvalifikationer, och kör alltid inom reglerna och dina egna gränser.